sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Ciabattaa!

Julkaisin tän ohjeeni joskus facebookissa ystävilleni, mutta kyllähän tän nyt voi antaa kaiken kansan tietoisuuteen! Tulee siitä sen verran hyvää leipää, että miksi tuota reseptiä vain itsellä pitämään?


Esan Ciabatta

Leivän juuri:
190ml kylmää vettä
15g hiivaa
2,5dl vehnäjauhoja

Seuraavana päivänä:
190ml  haaleaa vettä
10g hiivaa
4-5dl vehnäjauhoja
2rkl oliiviöljyä
1rkl suolaa
1,5rkl sokeria

VAROITUS! Tämän leivän maku on niin penteleen hyvää, mutta tämän tekeminen vie aikaa! Tämä ei ole tehty puolessa tunnissa vaan vie kaikkiaan aikaa lähes 15h!

HUOM! Leivän juuri valmistetaan edellisenä iltana tai vähintään 8h ennen varsinaista taikinan tekoa. Leivän tekoon käy vain ja ainoastaan tuorehiiva, ei siis kuivahiivaa!

1. Sekoita hiiva kylmään veteen vispilän avulla, lisää sekaan jauhot ja vatkaa noin kolme minuuttia. Tässä vaiheessa juuri on siis hyvinkin vellimäistä ja näin kuuluu olla. Jätä juuri mielellään yön yli kulhoon huoneen lämpöön pöydälle odottamaan tai vähintään 8h.

2. Seuraavana päivänä sekoita jälleen hiiva veteen, tällä kertaa haaleaan veteen.

3. Lisää vesihiiva, jauhot, sokeri, suola ja öljy juureen ja sekoita esim puuhaarukalla taikinaa. Älä lisää kerralla kaikkea jauhoa vaan katso millaiseksi taikina muodostuu, taikinan tulee jäädä pehmeäksi ja tarttua kiinni kulhon reunoihin.

4. Peitä kulho ja laita se esim lavuaariin jossa on lämmintä vettä. Anna kohota n. 1-2h kunnes taikina on paisunut vähintään kaksinkertaiseksi. Tässä leivän teossa ei ole siis mikään kiire mihinkään.

5. Siirrä kohonnut taikina runsaasti jauhotetulle pöydälle, ja todellakin, KUNNOLLA niitä jauhoja ettei tartu pöytään kiinni.

6. Leikkaa taikina kahteen osaan ja laita pinnalle vielä jauhoja reilusti.

7. Venytä taikinapalat pitkulaisiksi Ciabatoiksi ja kieritä muutaman kerran ympäri "spiraalille" tai jätä suoriksi.

8. Esilämmitä uuni 250 C. Ja laita uunin pohjalle pieni kulho jossa hieman vettä - joka höyrystyy sitten uuniin.

9. Laita leivät kohoamaan n.30-60min leivinliinan alle, niin että leivät ovat jälleen kohonneet tuplasti alkuperäisestä. PAINOTAN: Ei ole mikään kiire tässä!

10. Paista kohonneet leivät uunin alimmalla tasolla 20-25min. Voit sumuttaa vielä vettä paiston aikana sumutinpullosta jotta leivät saavat kunnon kuoren.

11. Kypsän leivän tunnistat kauniista väristä ja kun pohjaa koputat kumisee se nätisti. Ota kypsät leivät pois uunista ja laita ne ritilälle jäähtymään.
Siinä ne nyt on, kaksi valmista leipää haukattavaksi! Mums mums!

Muffinsit eivät tule samasta reseptistä - mutta sämpylä ciabattat taka-alalla kyllä!


HYVÄÄ RUOKAHALUA!

copyright (c) Esa Ylikelloniemi 2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti